top of page

Grenzen verleggen met Tang Soo Do


Het beoefenen van Tang Soo Do kent veel voordelen. Zo wordt je onder andere weerbaarder, je conditie gaat vooruit maar je leert ook over grenzen te gaan. Meestal denk je bij 'over grenzen gaan' aan: hoger trappen, harder stoten meer planken doorslaan, maar je leert ook letterlijk over grenzen gaan. En als je over grenzen gaat, kom je de mooiste dingen en mensen tegen. Je kan klein beginnen, je doet eens examen in Drachten, je gaat eens trainen op een andere lokatie. Maar je kan ook buiten Friesland aan een wedstrijd of seminar deelnemen.

Het grote dilemma van over grenzen heen gaan is dat je niet weet wat er aan de andere kant is. Ga ik het wel leuk vinden, gaan ze mij wel leuk vinden? Ben ik wel goed genoeg, vind ik me zelf wel goed genoeg, vinden ze me wel goed genoeg?

Bij een wedstrijd krijg je de gelegenheid om op die dag je te meten met anderen. Er wordt niet gekeken of je voldoet aan de norm, maar je prestatie wordt vergeleken met prestaties van mede deelnemers. Die deelnemers voelen zich net zo als jij op die dag, maar jullie hebben ook met elkaar gemeen dat je er voor gekozen hebt om deel te nemen aan die wedstrijd. Je hebt je grenzen al verlegd.

Wedstrijden zijn niet altijd om de hoek. Binnenkort Brussel (B), Hendrik Ido Ambacht (Z-Holland), Cardiff (UK) Zevenaar (Gelderland) Ik hoop dat je je grenzen verlegt en kiest om deel te nemen aan één of meer van deze toernooien.

Eén van deze toernooien vindt plaats in Engeland, het toernooi van Master Trudgill, oprichter van onze bond: de Traditional Tang Soo Do Federation.

Het toernooi wordt gehouden op 23 april 2016 en is een van de grootste Tang Soo Do, misschien wel vechtsport breed, qua deelnemers. Jaar op jaar is het aantal deelnemers meer dan 1000, van over de hele wereld. Dit jaar zelfs uit Nieuw Zeeland!

Als je je afvraagt of je wel goed genoeg bent om deel te nemen, of met andere woorden, of je een kans maakt om te winnen? Het antwoord is: ja. Het niveau van je instructeurs en jou kan zich meten aan het internationale niveau.

Als je je afvraagt of het leuk wordt? Ook daarop is het antwoord: ja. Zou een toernooi dat jaar op jaar meer dan 1000 deelnemers trekt niet leuk zijn?

Cardiff ligt op maar anderhalf uur vliegen of 8 uur rijden van ons vandaan. Als je de andere toernooien leuk vind, dan vind je deze geweldig! Pak deze kans, pak je paspoort en verleg je grenzen.

Tang Soo!

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page